Kimberley Galenkamp

Wat kan ik doen als ik denk dat mijn kindje hooggevoelig (hsp) is?

Kimberley Galenkamp

Kimberley Galenkamp

Oprichter Blijkind

Is jouw kindje gevoelig? Dit merk je wellicht doordat je kindje snel moe is na een drukke dag. Of doordat je kindje slecht tegen kriebelende kleding kan, en in drukke situaties zich al snel terugtrekt. Dit kan er nog wel eens in resulteren dat je kindje een driftbui krijgt of dat het naar bed gaan een drama is, omdat je kindje eigenlijk al veel te moe is om naar bed te gaan. 

Kinderen zijn over het algemeen al heel gevoelig: ze voelen alles haarscherp aan. Blijkind gaat er dan ook vanuit dat élk kindje van 0 – 6 jaar gevoelig is. Waarom? Omdat de aanpak voor hooggevoelige kinderen óók heel zinvol is voor kinderen die niet hooggevoelig zijn. 

Wat belangrijk is als je denkt dat je kindje hooggevoelig is, of als je überhaupt meer rust in het leven van je kindje wenst?: Ritme, regelmaat en routines. 

De kracht van routines
Kinderen krijgen de hele dag allemaal prikkels binnen, net als volwassenen. Waar het voor ons volwassenen echter heel duidelijk is hoe de dag er in grote lijnen uitziet (dat beslissen we immers zelf), is een kind afhankelijk van zijn/haar ouders. Daarnaast is voor kinderen natuurlijk nog heel veel nieuw: zij komen sneller in situaties waar ze nog nooit eerder in zijn gekomen, omdat ze simpelweg minder levenservaring hebben. Dat maakt dat het lichaampje veel prikkels te verwerken heeft. 

Routines zorgen ervoor dat je kindje ook momenten op de dag heeft die een stuk voorspelbaarder zijn. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je kindje minder hard hoeft te werken om prikkels te verwerken. Er blijft daardoor meer energie over voor de rest van de dag (want prikkels volledig vermijden kan natuurlijk niet, en dat moet je ook niet willen!). Je beperkt het aantal moeilijk te verwerken prikkels voor je kindje, en dat is heel fijn! 

Ritme & regelmaat
Dit is waarom je bij de geboorte vaak al hoort dat “ritme en regelmaat” zo belangrijk is voor je kindje. Dat heeft helemaal te maken met de voorspelbaarheid die je daarmee biedt. Kinderen die weten waar ze aan toe zijn, kunnen hun energie beter bewaken. 

Als je denkt dat je kindje hooggevoelig is, dan is het goed om je hier in te verdiepen. Om voor jezelf te bepalen hoe je goede routines kunt maken voor jouw kindje, zodat de dagen gevuld worden met rust en verbinding. In de Masterclass Prikkels verwerken leer je precies hoe jij dit kunt doen voor jouw kindje.