Kimberley Galenkamp

Waarom je beter nu kunt stoppen met straffen

Picture of Kimberley Galenkamp

Kimberley Galenkamp

Oprichter Blijkind

Je kindje straf geven, het lijkt soms de enige oplossing. Je hebt immers al alles geprobeerd. Je hebt al zó vaak gezegd dat iets niet mag. Herkenbaar? Lees dan ook zeker ever dit blog, want daarin vertel ik je wat je kunt doen als je kindje steeds maar niet luistert. 

Je bent er inmiddels ook wel achter dat straf geven, nadat je kindje iets stouts heeft gedaan, niet werkt. Je kindje lijkt er namelijk niks van te leren, omdat het vervelende gedrag zich continu maar blijft herhalen. Wat doe je fout? 

Straffen. Dat heeft namelijk helemaal geen zin! Het heeft geen zin op de korte termijn (nu veranderd er niks), en ook op de lange termijn heeft het alleen maar nadelige consequenties.

Waarom straffen nu niks oplevert
Als je straf geeft, dan focus je je op het negatieve gedrag. En, net zoals bij alles in het leven, geldt ook hierbij: “Wat je aandacht geeft groeit”. Als je continu de focus legt op datgene wat niet mag, dan zul je merken dat juist dit gedrag veelvuldig terugkomt. Straffen is daarnaast ook helemaal niet leerzaam voor je kindje, terwijl dit juist de taak is van een ouder: je kindje bijbrengen hoe het dan wél moet.

Waarom straffen ook op de lange termijn gevolgen kan hebben voor je kindje
Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat er ook lange termijn gevolgen zijn voor kinderen die op jonge leeftijd vaak gestraft worden. Naast dat ze er niks van leren, heeft het ook nadelige consequenties voor hun zelfbeeld. Deze kinderen hebben het idee dat ze “alles” fout doen in het ogen van hun ouders, terwijl zij niks liever willen dan het goed doen. 

De verbinding ontbreekt als je straf geeft. Maar juist door verbinding te hebben met je kindje kun je ook daadwerkelijk opvoeden. 

Wat je dan wel kunt doen i.p.v. straffen?, dat deel ik in de Online Masterclass Stop met straffen