Hoe zorg ik ervoor dat mijn kindje naar mij luistert?
Heb jij ook al 10x gezegd tegen jouw kindje dat iets niet mag? En blijft je kindje het maar doen? Stel jij jezelf ook wel eens de vraag: “Wanneer luistert mijn kindje wél?”. Alle ouders met een kindje tussen de 0 – 6 jaar zitten wel eens met deze vraag. Want het is ook heel lastig om je kindje naar je te laten luisteren.
Allereerst is het belangrijk om je verwachtingen bij te stellen. Kinderen begrijpen vaak al meer dan je denkt, maar dit betekent niet dat hun hersenen al in staat zijn om ook alles wat jij wilt daadwerkelijk op te volgen.
Daarnaast denken ouders al snel dat ze wel duidelijk zijn richting hun kindje. Dat kinderen aan één woord genoeg hebben. Maar dit is zeker niet het geval! Waar het vaak mis gaat als het gaat om je kindje te laten luisteren, is dit wel communicatie.
Communicatie
“Niet doen!”, is iets wat al snel gezegd wordt door ouders. Je denkt daarmee lekker kort en duidelijk te zijn. Maar raad eens? Uitspraken als “niet doen” en “pas op” zijn helemaal niet duidelijk. Je mist dan 2 belangrijke aspecten in de communicatie:
1) Je mag veel explicieter uitleggen wát er precies niet mag. Wees hierin zo concreet mogelijk. Ook als je denkt dat je kindje het wel begrijpt omdat je het al 10x hebt gezegd. Doe hierin nooit aannames en wees duidelijk!
2) Je mag ook nadenken wat jouw kindje dan wél mag doen. Kinderen horen al de hele dag door “nee”, en – net als volwassenen – vinden ook zij dat niet leuk. Dus wat mag er wel? Geef ook dit duidelijk aan!
Een andere uitdaging als je wilt dat je kindje naar je luistert, ligt bij het stellen van duidelijke grenzen.
Stel duidelijke grenzen
Heb jij zelf wel eens echt goed nagedacht over wat er wel niet mag? En dan bedoel ik niet: “ik weet het wel ongeveer, dat is logisch, gewoon wat andere kinderen ook niet mogen”. Nee, ik bedoel: heb jij echt wel eens nagedacht over jouw visie als ouder? Wat vind jij belangrijk en waar liggen voor jou de grenzen?
Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig. Zonder duidelijke grenzen voelen zij zich onveilig. Ze zullen op zoek gaan naar de grenzen, en daarom gedragen zij zich wel eens vervelend, juist ook door die dingen te doen waarvan ze al eerder hebben gehoord dat het niet mag. Ze controleren – door vervelend gedrag te tonen – of het écht niet mag, of dat het alleen die ene keer niet mocht. Hoe duidelijker de grens is, en hoe consequenter jij hier in kunt zijn, hoe fijner voor jouw kindje. Daardoor evenaar je zelf natuurlijk ook direct veel meer rust en verbinding!
Als je dus wilt dat je kindje naar je luistert, begin dan met het opstellen van duidelijke grenzen. De online Masterclass “Grenzen stellen” helpt je hierbij!